ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25-03-2022 Αντώνης Πασβάντης

Την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022 στις 8:00 μ.μ., η γκαλερί «Τύρβη», πραγματοποίησε τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Αντώνη Πασβάντη, με τίτλο "Sombre Caste".

To Sombre Caste είναι το φωτογραφικό ταξίδι που καταγράφει την εμφάνιση μιας νέας τάξης πολιτών που δημιουργήθηκε ως συνέπεια της δεκαετούς ελληνικής κρίσης στην παραμελημένη περιοχή του Έβρου. Αυτή η τάξη προυπήρχε, όμως λόγω της κοινωνικής συνοχής και των ισχυρών οικογενειακών δεσμών στην ελληνική κοινωνία η κατάστασή της δε βγήκε ποτέ στην επιφάνεια.

Το γεωγραφικό όριο έχει την ιδιότητα να πιέζει τις ζωές των ανθρώπων. Από το 2010 όταν και ξέσπασε η ελληνική κρίση, παρατηρήθηκε η κατάρρρευση της μεσαίας τάξης. Τα περισσότερα εργοστάσια του Έβρου έκλεισαν και μετατράπηκαν σε βιομηχανικά κουφάρια. Άνθρωποι οδηγήθηκαν απότομα στη φτώχεια και η παραμελημένη διαχρονικά περιοχή του Έβρου,  οδηγήθηκε στην απομόνωση.

Ο Έβρος είναι μια ευαίσθητη περιοχή, με ιδιαίτερο εθνικό χαρακτήρα. Τα τελευταία 100 χρόνια στην επικράτεια της Θράκης συμβιώνουν ειρηνικά τέσσερις διαφορετικές εθνότητες. Το Sombre Caste αποτυπώνει την καθημερινή αγωνία για επιβίωση και την ειρηνική συνύπαρξη των διαφορετικών θρησκευτικών πληθυσμών.

Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Brunel University of West London και Φωτοδημοσιογραφία στην Leica Akademie of Athens.

Κατά τη διάρκεια των φωτογραφικών του σπουδών ακολούθησε τις ζωές μεταναστών από τη Δυτική Αφρική που πουλούσαν τσάντες ρέπλικες για να στείλουν χρήματα πίσω στις οικογένειες τους.

Μέρος αυτής της εργασίας εκτέθηκε στο:

  • Athens Photo Festival APF/Young Greek Photographers 2006
  • Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων 2006/Νέοι Φωτογράφοι

Κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης το 2015 κατέγραψε το ταξίδι των προσφύγων από τη Λέσβο για την Ειδομένη. Μέρος αυτής της εργασίας συμμετείχε στις ομαδικές εκθέσεις:

   1) MOMuS Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης/ Έκθεση:<< Μία άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές – Άγνωστες οδύσσειες>>

   2) Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων /Έκθεση:<<Δρόμοι Επιβίωσης>>

   3) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο/ Έκθεση:<<Δρόμοι Επιβίωσης>>

   4) Adelaide Festival Australia/ Έκθεση: :<< Μία άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές – Άγνωστες οδύσσειες>>

   5) Athens Epidaurus Festival/  Έκθεση: :<< Μία άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές – Άγνωστες οδύσσειες>>

   6) Odessa Batumi//Photo Days                      

Τα τελευταία πέντε χρόνια δουλεύει συστηματικά μία προσωπική εργασία με τίτλο Sombre Caste, που παρατηρεί την επίδραση των συνόρων στις ζωές των ανθρώπων στην παραμελημένη περιοχή του Έβρου.

Η παραπάνω εργασία βραβεύτηκε από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Επίσης ήταν shortlisted στα διεθνή φεστιβάλ φωτοδημοσιογραφίας:

-Festival Fotografia Etica/ Lodi Italy

-Direct Look/ Fotodoc Center Moscow