Συνέντευξη του Ηλία Βασιλού και του Walter Yu στον Βασίλη Χουλιαρά

Με την ευκαιρία της έκθεσης ζωγραφικής των Ηλία Βασιλού και Walter Yu, με τίτλο «Συνέργεια», στην γκαλερί «Τύρβη», η οποία περιλαμβάνει κυρίως έργα τα οποία δημιούργησαν από κοινού στο Μεσολόγγι, οι δύο καλλιτέχνες απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με αυτή τους τη συνεργασία και όχι μόνο.

Ηλία και Walter, πώς προέκυψε η συνεργασία σας;

ΗΛΙΑΣ: Όλα ξεκίνησαν πριν έξι χρόνια, όταν το 2013 συμμετείχαμε και οι δύο στο ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό πρόγραμμα ‘’PHYSIS’’. Εκεί είχα την τύχη να γνωρίσω τον Walter, όπως και άλλους καλλιτέχνες από την σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου (Universitat der Kunste). Κατά τη διάρκεια αυτών των έξι χρόνων κρατήσαμε μια επαφή, ανταλλάσσαμε ιδέες για την τέχνη και όχι μόνο, και κάναμε επισκέψεις ο ένας στο εργαστήριο τού άλλου. Το καλοκαίρι τού 2018, στο εργαστήριο τού Walter στο Βερολίνο, μας ήρθε η ιδέα να κάνουμε κάποια έργα μαζί. Έτσι μετά από μερικούς μήνες, κατά την επίσκεψη του Walter στο εργαστήριό μου στο Μεσολόγγι, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε κάποια έργα μαζί και έτσι προέκυψε η πρώτη σειρά έργων .

WALTER: Ήθελα να επισκεφτώ τον Ηλία και να περάσω κάποιο χρόνο μαζί του. Να δω τη ζωή του: την πόλη που μένει, να δω τι βλέπει κάθε μέρα, τι τρώει κάθε βράδυ, πού μένει και πού κοιμάται· όπως είναι μια επίσκεψη σε ένα φίλο. Και όταν έφτασα ο Ηλίας μού είπε: έλα να ζωγραφίσουμε, έλα να ζωγραφίσουμε. Λοιπόν κάπως έτσι έγινε. Το δεύτερο βράδυ νομίζω -την πρώτη μέρα, αν και έφτασα αργά, βγήκαμε για ποδηλατάδα και πραγματικά συγκλονίστηκα από τη θέα της περιοχής- είχε απλωμένα χρώματα και διάφορα πράγματα στο τραπέζι. Στην πραγματικότητα ήμουν αρκετά κουρασμένος για όλα αυτά. Είχα έρθει από το Βερολίνο, από το στούντιό μου, και για να πω την αλήθεια η αρχική ιδέα τού να δουλέψουμε μαζί δεν ήταν δική μου, διότι οι εμπειρίες που είχα από συνεργασίες μέχρι τότε δεν ήταν και τόσο καλές.

 

Έχετε δουλέψει άλλη φορά με παρόμοιο τρόπο;

ΗΛΙΑΣ: Προσωπικά, επειδή στο παρελθόν ασχολούμουν με το γκράφιτι, ήταν κάτι πολύ συνηθισμένο το να ζωγραφίζω με άλλους καλλιτέχνες πάνω στην ίδια επιφάνεια, στον ίδιο τοίχο. Έχω συνεργαστεί επίσης με παρόμοιο τρόπο με τον αδερφό μου Βασιλό Τάσο και με τον φίλο μου Drone, αλλά σε πιο πειραματικό στάδιο.

WALTER:  Ναι, είχα δουλέψει και άλλες φορές με παρόμοιο τρόπο, αλλά αυτές δεν ήταν καλές εμπειρίες, αν και δεν ξέρω το γιατί. Με τον Ηλία ήταν κάτι το πολύ ιδιαίτερο.

 

Τί έφερε ο καθένας σας σε αυτή τη συνεργασία και αν υπήρξε κάτι που σας εξέπληξε σε αυτή.

ΗΛΙΑΣ:Ο καθένας μας φέρει μία διαφορετική αισθητική, διαφορετικό τρόπο γραφής και σκέψης και διαφορετική κουλτούρα. Η έκπληξη και η μαγεία για εμένα βρίσκεται στο πώς μέσω της δημιουργικής διαδικασίας και της εικαστικής γλώσσας αυτές οι διαφορές λειτούργησαν εποικοδομητικά.

WALTER: Αυτή είναι μια μεγάλη ερώτηση και αν την απαντήσω με λεπτομέρειες, θα πρέπει να πω πώς ακριβώς κάναμε τους πίνακες. Ας μιλήσω για τον αγαπημένο μου πίνακα: το “Light Rain”. Τα βουνά είναι πίσω και η λίμνη μπροστά. Και από τον ουρανό πέφτει βροχή σε γραμμές. Οι γραμμές λάμπουν λες και η βροχή είναι από φωτόνια. Ειλικρινά μου αρέσει αυτός ο πίνακας.

Τι κάναμε; Εγώ έκανα το φόντο. Ο Ηλίας έκανε τον ουρανό. Έκανα τα βουνά πάνω από τη λίμνη και κάναμε τις γραμμές μαζί, τις σταγόνες της βροχής.

Επειδή είχα δει μία προηγούμενη δουλειά τού Ηλία. Είχε επίσης ζωγραφίσει τη βροχή. Αν με ρωτάτε για εκείνον τον πίνακα ήταν περισσότερο άσπρος και μαύρος και με πολύ λίγα χρώματα. Αυτός ο πίνακας μού αρέσει πολύ. Ζωγράφιζα παρόμοια, στο κινέζικο στυλ. Στο κινέζικο στυλ των τοπίων. Ζωγράφιζα κατά αυτό τον τρόπο και πραγματικά ήθελα να χρησιμοποιήσω το στυλ του. Ήθελα να εκφραστώ μέσα από το στυλ του, με τα δικά μου μέσα ζωγραφικής.

Είναι ειλικρινά πολύ δύσκολο να πει κανείς ποιος έκανε τι, γιατί άλλες φορές έδωσα εγώ το αρχικό σκίτσο, άλλες φορές το αρχικό σκίτσο το έδωσε ο Ηλίας. Άλλες φορές εγώ πήρα την απόφαση για τα χρώματα, άλλες φορές την απόφαση για τα χρώματα την πήρε ο Ηλίας. Άλλες φορές εγώ πήρα την απόφαση για την τεχνική που θα χρησιμοποιήσουμε και άλλες φορές την απόφαση για την τεχνική την πήρε ο Ηλίας.

Νομίζω ότι η συνεργασία με τον Ηλία ήταν πολύ ιδιαίτερη. Η πρώτη προϋπόθεση που μας επέτρεψε να συνεργαστούμε είναι ότι μπορέσαμε και είδαμε ο ένας στη δουλειά του άλλου, την ειλικρίνεια στους πίνακές του, ακόμα κι αν δουλεύουμε και ζωγραφίζουμε με τελείως διαφορετικούς τρόπους.

Ο Ηλίας λέει ότι γράφω όταν ζωγραφίζω. Αυτό είναι κάτι που πράγματι αισθάνομαι για εμένα. Συχνά νιώθω ότι λέω μια ιστορία. Ότι υπάρχει κάτι λογοτεχνικό στους πίνακές μου. Ο Ηλίας είναι πιο κοντά στη φόρμα και στα σχήματα και στα χρώματα. Αλλά εμπιστευτήκαμε ο ένας τον άλλον.

Είδα ότι του αρέσει να ζωγραφίζει. Για εμένα αυτό αποτέλεσε σημαντικός λόγος για να συνεργαστώ. Και ο Ηλίας είδε επίσης την αγάπη μου για τη ζωγραφική. Κάπως έτσι βρεθήκαμε και μιλήσαμε με καλό τρόπο. Στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο. Έχω δει πολλούς ανθρώπους στην ηλικία μου και στη γενιά μου, φοιτητές καλών τεχνών και καλλιτέχνες· λίγοι αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν. Αυτό είναι μία αλήθεια.

 Θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος της ή όχι?

ΗΛΙΑΣ: Θεωρώ πως μόλις ξεκίνησε. Έτσι νιώθω προσωπικά.

WALTER: Νομίζω ότι θα δουλέψουμε οι δυο μας, σε συνεργασία, ακόμα πιο πολύ στο μέλλον, αν καταλαβαίνω καλά.     

Πέρα από τη συνεργασία σας, θέλετε να μας μιλήσετε περισσότερο για τις προσωπικές σας δουλειές;

ΗΛΙΑΣ:  Το συνολικό μου έργο αποτελείται κυρίως από ζωγραφικά έργα με λάδια σε καμβά, κατασκευές από ξύλο, μονότυπα και έργα μεικτής τεχνικής. Βασικό ρόλο στο έργο μου κατέχει η διαδικασία της επανάληψης με σκοπό την αποτύπωση εννοιών όπως ο χρόνος, ο χώρος, ο ρυθμός, το κενό και το σύνολο. Με έχει απασχολήσει επίσης και η έννοια του κατακερματισμού και οι σχέσεις ανάμεσα στη μονάδα και το σύνολο, το μικροσκοπικό και το μακροσκοπικό. Στην ουσία πρόκειται για μια διαδικασία που επιχειρεί μια εποπτεία τού απείρου, μια ενορατική εμπειρία όπου το μυαλό αναμετριέται με το χάος.

WALTER: Τα γλυπτά και τα ζωγραφικά μου έργα έχουν πολλά να κάνουν με βιβλία φανταστικών και πνευματικών αναζητήσεων. Ένας από τους ιδανικούς μου καλλιτέχνες είναι ο Wang Wei (699-759), ιδρυτής της σχολής ζωγραφικής literati (επίσης γνωστή ως νότια σχολή), ποιητής, ζωγράφος, μουσικός και πολιτικός στην υπηρεσία της κινεζικής δυναστείας Tang. Ο Su Shi (1037 - 1101) έγραψε για το καλλιτεχνικό του έργο: "Η ποιότητα των ποιημάτων του Wang Wei μπορεί να συνοψιστεί ως ποιήματα τα οποία κρατούν τη ζωγραφική μέσα τους. Παρατηρώντας τους πίνακές του μπορεί να δει κανείς ότι μέσα στους πίνακες υπάρχει ποίηση."

Ακολουθώντας τη λογική αυτή, προσπαθώ στα έργα μου να συνδυάσω τη ζωγραφική με την ποίηση.

 

Τέλος, το Μεσολόγγι, ως χώρος ή ως ιδέα, αφήνει ισχυρό αποτύπωμα σε αυτή σας τη συνεργασία. Ποια είναι η σχέση σας με αυτό τον τόπο;

ΗΛΙΑΣ: Το Μεσολόγγι είναι ο τόπος στον οποίο ζω και εργάζομαι τα τελευταία τρία χρόνια σαν εικαστικός και σαν εκπαιδευτικός. Σαν τόπος έχει αποτελέσει πολλές φορές πηγή έμπνευσης στο προσωπικό μου έργο, αλλά και στο έργο της συνεργασίας με τον Walter. Τα περισσότερα έργα της σειράς αυτής της συνεργασίας, έχουν μία ιδιαίτερη σχέση με το Μεσολόγγι, διότι, εκτός από τις επιρροές από εικόνες και χρώματα του τόπου, διακατέχονται και από την ενέργεια αυτού, μιας και παράχθηκαν κατά την παραμονή του Walter εδώ στο Μεσολόγγι. 

WALTER: Με εξέπληξε ο τόπος. Άνθρωποι που γνώρισα όπως ο Γιώργος με το καφέ που με πήγε στην παραλία, τα πουλιά, η λιμνοθάλασσα, οι ψαράδες, το ηλιοβασίλεμα της κάθε μέρας, τα νησιά, ο άνεμος και ο ήχος της θάλασσας, τα δέντρα, οι μελωδίες στις εκκλησίες. Πράγματα ίσως αόρατα για τους ντόπιους που για πάρα πολλά χρόνια ζουν εδώ. Νομίζω ότι αν βγάλω περισσότερα χρήματα θα επιθυμούσα να νοικιάσω μόνιμα ένα δωμάτιο και να έρχομαι στο Μεσολόγγι για το χειμώνα. Οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Έχουν το παλαιό στυλ αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω τι είδους σχέση έχω με αυτό το μέρος. Μπορώ μόνο να περιγράψω τα συναισθήματά μου. Υπάρχουν κρυμμένοι δράκοι στην περιοχή.

Αγαπώ τις πόλεις όπου τρέχουν οι γάτες. Οι γάτες σταματούν τα αυτοκίνητα. Και οι γάτες μας εμποδίζουν να τρέχουμε άγρια. Το Μεσολόγγι είναι τρυφερό. Σύμφωνα με την εμπειρία μου και τα ταξίδια μου, το Μεσολόγγι είναι πραγματικά τρυφερό. Και έχει λιγότερους θεσμούς. Αυτό μου αρέσει προσωπικά. Είμαι κουρασμένος από τους θεσμούς.

Ήμουν ενθουσιασμένος και οι σκέψεις μου αφορούσαν κυρίως τη φρέσκια εμπειρία της πόλης. Σκέφτομαι ότι αν επιστρέψω σε αυτό τον τόπο και είμαι τυχερός να συνεργαστώ με τον Ηλία, θα μπορούσαμε να έχουμε το Μεσολόγγι ακόμα, ως πηγή της συνεργασίας μας.

 

Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 9 Μαρτίου 2018 – Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη έως Παρασκευή 11.00-13.30 και 18.00-20.30 Σάββατο 11.00-14:00.